Thaimaa on ollut suomalaisten yksi suosikkikohteista Aasiassa jo useiden vuosien ajan. Joka talvi suomalaisia ryntää talvilomalle eri puolille Thaimaata. Maukas ruokakulttuuri, trooppinen ilmasto ja ystävälliset paikalliset ovat maan vetovoima. Valinnanvaraa löytyy monenlaiselle reissaalle rantalomasta aktiivisempaan lomailuun.
Toisin kuin monet Euroopan maat, Aasiassa matkailijat joutuvat edelleen maksamaan ostoksiaan suurimmaksi osaksi käteisellä. Monissa maissa, kuten Thaimaassa, korttimaksut ovat toki yleistyneet paljon viime vuosina, mutta käteistä käytetään Aasiassa huomattavasti Eurooppaa enemmän. Monet ostoskeskuksien kaupat, ravintolat ja ruokakaupat saattavat tarjota jo korttimaksuja, mutta on esimerkiksi Thaimaassa on vielä paljon paikkoja, joissa kortti ei käy maksuvälineenä välttämättä ollenkaan.
Käteisen ja korttimaksujen rinnalle on viime vuosina nousseet myös toisenlaiset maksuvälineet, digitaaliset lompakot. Internetin ja teknologian kehittymisen ansiosta myös maksutavoissa on koettu paljon muutoksia. Verkkopankkien ja älylaitteiden myötä maksaminen on siirtynyt entistä enemmän mobiililaitteille ja markkinoille on tullut pankkeja, jotka toimivat ainoastaan verkossa eikä niin kutsuttua kivijalkakonttoria ole ollenkaan. Näiden johdosta erilaiset digitaaliset lompakot ovat alkaneet tarjota palveluitaan kuluttajille. Mutta hyväksytäänkö digitaalisia lompakkoja kuitenkaan esimerkiksi Thaimaassa vielä vai joutuuko reissaaja edelleen turvautumaan korttiin ja käteiseen?
Digitaaliset lompakot maksuvälineenä
Digitaalisia lompakkoja on markkinoilla on useampia erilaisia ja niissä saattaa jonkin verran toisistaan poikkeavia eroja. Pääidea on kuitenkin jokaisessa sama, rahan lähettäminen, vastaanottaminen ja tallentaminen erilaisilla laitteilla, kuten puhelimella tai tietokoneella.
Sillä on helppo maksaa ostoksiaan esimerkiksi verkkokaupassa. Digitaalisia lompakoita on maksuvaihtona myös rahapelejä tarjoavilla nettikasinoilla, joissa maksuvaihtoehtojen määrä on tänä päivänä hyvin monipuolinen aina pay n play -tyyppisistä sivustoista perinteisiin maksutapoihin.
Monet kivijalkakaupat ja ravintolat ovat etenkin Euroopassa jo ottaneet digitaaliset lompakot osaksi maksutapojaan. Käyttäjän ei tarvitse välttämättä pitää mukanaan fyysistä lompakkoa, vaan riittää kun on puhelin mukana. Maksua tehdessä kaivetaan vain puhelin esiin, avataan sovellus ja suoritetaan maksu.
Digitaalisten lompakoiden suosion puolesta Euroopassa puhuu jo sekin, että Euroopan keskuspankki ja euroalueen monet muut kansalliset keskuspankit ovat suunnittelemassa digitaalista euroa kaikille eurooppalaisille. Sen tarkoituksena olisi olla vaihtoehto käteiselle. Digieuro toimisi sovelluksen kautta, jonka voisi ladata joko Euroopankin keskuspankin tai oman pankin kautta.
Samaan aikaan EU:n jäsenmaat keskustelevat myös oman digitaalisen lompakon mahdollisuudesta, jossa voisi kantaa mukana esimerkiksi ajokortin ja sähköisen allekirjoituksen. Digitaalinen lompakko toimisi siis samalla digitaalisina henkilötietoina, joita voisi pitää mukana yli rajojen. Kansalaiset voisivat toki itse päättää mitä haluaisivat kantaa digitaalisessa lompakossa mukanaan. Eurooppa tuntuu siis olevan menossa entistä enemmän digitaalisen maailman suuntaan myös maksujen osalta.
Thaimaassa digitaalisen maksamisen suosio kasvamassa
Aasiassa digitaaliseen maksamiseen siirtyminen ei ole ehkä aivan yhtä vauhdikasta kuin Euroopan puolella. Mutta Thaimaassakin digimaksaminen on alkanut nostamaan suosiotaan entistä enemmän, sillä kuluttajat ja yritykset ovat alkaneet ymmärtämään niiden hyödyn.
Erityisesti parin viime vuoden aikana Thaimaassa on alettu maksamaan huomattavasti enemmän korteilla ja digitaalisilla lompakoilla. Käteisen käyttäjiä on huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Esimerkiksi vuonna 2021 pankkisiirrot, korttimaksut ja digitaaliset lompakot olivat hyvin tasaisessa suosiossa keskenään ja selkeä enemmistö käyttää näitä kolmea maksutapaa Thaimaassa eniten. Käteisen osuus oli vain 16% muihin maksutapoihin verrattuna.
Mobiilimaksamisen helppokäyttöisyys ja lisämukavuus selittävät eniten sen suosiota. Digitaalista lompakkosa on haastavampaa varastaa eikä yrityksien tarvitse välttämättä investoida kalliiseen kassajärjestelmään tai maksupäätteeseen. Myös kuluttajien osalta esimerkiksi auton ostaminen voi olla huomattavasti mukavampaa, kun sen voi maksaa verkossa eikä käteistä tarvitse nostaa hirmusummia automaatilta.
Digilompakoiden haasteena Thaimaassa on erilaisten turvallisuutta takavien säännösten tarkastelu. Niitä on alettu tarkastelemaan entistä tarkemmin, sillä digitaaliset maksut ovat muuttaneet maailmaa ihan eri tavalla. Olisi kuitenkin tärkeää pitää kaikki maksut turvallisina.
Thaimaassakin voi maksaa jo digitaalisella lompakolla
Teknologia kehittyy ja sen myötä kehittyy myös monet meille tutut maksutavat. Korttimaksut ovat nousseet suosioon käteisen ohi, mutta digitaalinen lompakko on tullut kovaksi haastajaksi korttimaksujen rinnalle. Digitaalisen lompakon isoimpina hyötyinä onkin sen helppokäyttöisyys ja turvallisuus, sillä fyysistä lompakkoa ei tarvitse kantaa mukanaan joka paikkaan.
Eurooppa kehittelee jo yhteistä digitaalista lompakkoa eurooppalaisille, mutta myös Thaimaassa digilompakot ja verkossa maksaminen ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan hyvin paljon. Monet Thaimaassa reissaajat myös hyötyvät tästä, sillä käteistä ei tarvitse välttämättä tulevilla reissuilla vaihtaa rahanvaihtopisteissä vaan maksut hoituvat huomattavasti kätevämmin. Thaimaa on siis selkeästi siirtynyt digilompakoiden pariin.
Olen Aleksi Wallin. Olen erityisen kiinnostunut aasialaisesta kulttuurista ja sen tarjoamista perinteisistä hierontatavoista. Suosikkini on perinteinen thaimaalainen hieronta. Kotikaupunkini on Riihimäki